Samanas – Praktijk voor natuurgeneeswijzen, Cranio-Sacraaltherapie, Ayurvedische massga en meditatie

Ayurveda - Doshas

Vata, het principe van beweging

Als Vata het sterkst wordt vertegenwoordigt zal men daar in de constitutie zal men daar duidelijke geestelijke en lichamelijke kenmerken van hebben. In de beschrijving van Vata komen duidelijk de volgende kenmerken naar voren: niet zwaar, snel, droog, ruw/niet glad, bewegend en koud. Hoe moet je je iemand voorstellen die een pure Vata-constitutie heeft.
De persoon, die voornamelijk uit Vata is opgebouwd, zal veel van de kwaliteiten die hierboven beschreven zijn zien in zijn of haar lichaam en geest. De bouw van het lichaam is over het algemeen niet zwaar, eerder licht en broos. De huid zal doorgaans droog en ruw zijn. Lichaamsbeharing is fijn en vaak niet zwaar. De nagels breken makkelijk en zijn hard en brokkelig. Vata mensen zijn beweeglijk en rusteloos (kunnen niet lang stil zitten). De gewrichten kunnen behoorlijk kraken en zijn niet heel sterk.
De ogen van een Vata zijn doorgaans klein en dof. Vaak bestaat een oogafwijking. De wimpers zijn dun en de ogen kunnen droog zijn. Een niet stabiele geest kenmerkt de pure Vata-persoon, wisselende emoties, depressiviteit en blijdschap. Angsten spelen een belangrijke rol, afgewisseld door overmoedigheid. De slaap is vaak gestoord en rijk aan wilde en angstige dromen. Een ‘Vata’ houdt van afwisseling, zit vol met ideeën, heeft een beperkte concentratiespanne en kan zeer enthousiast zijn. Snelle irritatie is een kenmerk. Het geestelijke opnamevermogen en begrip is snel. Men leert makkelijk, maar men vergeet ook makkelijk. Seksueel raakt de Vata vaak snel opgewonden, wat echter snel weer kan verdwijnen.

ayurvedaDe eetlust kan zeer wisselend zijn en men neigt naar constipatie. De hik of regelmatig boeren wil zeggen dat Vata te hoog is. Tanden staan vaag scheef en zijn of groot of klein en zijn niet glad. Het haar is dun en broos. De huid is droog en tekent vlug. Vata-mensen zijn over het algemeen kouwelijk en houden van sauna en warmte. De weerstand is gering en er ontstaan regelmatig griepjes. Een Vata-persoon verdient makkelijk en vaak snel geld, daarentegen kan hij het ook weer makkelijk en snel uitgeven. Zodanig zelfs dat hij met een schuld overblijft. Vata mensen zijn vaak gezellig en betrokken. Praten is een bekende hobby en soms bij overmatig Vata een ‘must’.
De bewegingen zijn rusteloos en ongecoördineerd. Men moet vaak naar evenwicht zoeken en er is een neiging om te hangen in het lichaam door gebrek aan kracht. Aandoeningen van de gewrichten en zenuwen komen regelmatiger voor bij iemand met een Vata-constitutie. Het RSI-syndroom is een typische Vata-aandoening. Als je het bovenstaande hebt gelezen zou je haast denken dat je een vloek bij je draagt als je veel Vata hebt. Vergeet dan vooral niet dat niemand puur Vata is en dat het geschrevene een uiterst geval is. Vata te controleren en reduceren. Zonder Vata (ook wel de koning van de tridosha genoemd!) zouden we niet kunnen leven. Vata is het stuwende principe en is betrokken bij al onze lichaamsfuncties!

Vata's varen wel bij warm, vettig en vochtig voedsel. Licht gezouten, gezoet met fructose of honing en zachtzuur waar nodig. Zorg voor licht verteerbare producten en kleine porties. Graanproducten en peulvruchten zijn goed. Groenten (artisjokken, bietjes, komkommer, pompoen, olijven, uien, groene peulvruchten) roerbakken, stoven of fruiten in koudgeperste olie. Eieren en witvlees (kip, kalkoen) voor de eiwitten bereiden met wat knoflook, gember, zwarte peper en een snufje zeezout. Yoghurt (kamertemperatuur), melk (warm met honing en gember). Zoete vruchten, gemalen noten, milde kruiden (dragon, basilicum, peterselie, koriander), kruidenthee (zoethout, venkel). Geen koffie en geen sterke drank, geen koolzuurhoudende dranken.

Pitta, de kracht van transformatie

Wordt gevormd door het element vuur (+ een beetje water) en heeft de volgende kenmerken: heet, traag, olieachtig, glad, subtiel, penetrerend. In de Ayurveda wordt het beschreven als de energie van de zon. Het is een brandend principe en zorgt voor de spijsvertering en alle metabolische verbrandingen in ons lichaam. De hoofdzetel van Pitta is daar waar de zonnevlecht zit, in de maag als maagzuur.

Pitta-mensen zijn vaak intelligent en scherpzinnig, af en toe op het botte af. Ze hebben een scherpe en kritische blik. Het kunnen echte wetenschappers zijn of fanatieke schakers. De opnamecapaciteit van studiemateriaal ligt hoog en het geleerde kan men goed toepassen. De stem van een ‘Pitta’ klinkt nasaal, wat een gevolg is van de bouw van hun gezicht. Een scherpe, grote neus en een vaak hoekig gezicht zorgen voor deze klank. Het zijn vurige, vastberaden mensen die makkelijk agressief worden. Discussievoeren is een eigenschap van Pitta. Hun lichaamsbouw is gemiddeld, niet slank niet dik. De huid kan rossig, rood of gelig aandoen en is vaak gevoelig voor aandoeningen. Moedervlekken en pukkeltjes zijn een kenmerk. Slagaderen onder de huid zijn fors en duidelijk zichtbaar. Het hebben van warme handen komt de Pitta-persoon vaak goed uit wanneer hij of zij een hand geeft. Dit wordt gewaardeerd bij kou. Voor massage kunnen het ook uitermate geschikte handen zijn.
De beharing van een Pitta is niet heel uitgebreid en zal ongeveer het midden houden tussen de andere twee constituties. Voortijdige kaalheid komt bij Pitta frequent voor. De nagels zijn zacht en veerkrachtig met een roze kleur. Pitta mensen houden van afkoeling zoeken in de schaduw en zwemmen in het koele water. De behoefte om ijs te eten en koude drank te drinken komt een ‘Pitta’ zeker bekend voor. Ze houden van wind en ventilatoren. Voor een Pitta-persoon is airco in de auto haast noodzaak. De ogen zijn scherp en zo ook de oogopslag. Het oogwit kan rooddoorlopen zijn, de oogranden licht vurig. De blik is goed maar men kan slecht tegen kijken in de zon of ander fel licht. Lichtovergevoeligheid kan een aanwijzing zijn voor een te hoge Pitta. Op latere leeftijd als het vuur de ogen jarenlang heeft getergd kan een bril nodig zijn.

De eetlust is groot en het eten wordt over het algemeen snel verorberd. De spijsvertering is goed en regelmatig. Bij verkeerd eten kan brandend maagzuur een welbekende klacht zijn. Seksuele lust is sterk aanwezig bij de Pitta en de beleving is vurig en passioneel. Echter moet men bij Pitta uitkijken voor overmatig seksueel verkeer, omdat de reserves nu eenmaal niet zo enorm zijn door de hoge verbranding. Pitta-mensen kunnen zeer emotioneel zijn. De opgevlamde emoties niet meer de baas kunnen, kan scheldpartijen of erger tot gevolg hebben. Naast rode ogen, huidklachten, brandend maagzuur en agressiviteit komen ontstekingen regelmatig voor. Niet getreurd, Ayurveda biedt oplossingen en richtlijnen om klachten door (overmatige) Pitta te verlichten.

Pitta's varen wel bij koel, droog en zowel een beetje wrang als ook bij zoetig voedsel. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor Pitta’s. Rust bij de maaltijden is heel belangrijk voor zo’n energieke, snel opgewonden type. Niet eten als men boos en opgewonden is. Pitta’s hebben een sterke spijsvertering waardoor ze snel geneigd zijn tot overdadig eten. En dat is helemaal fout! Pitta voedsel dient zwaar, droog, koel, bitter, zoet en wrang te zijn. Zorg voor een licht ontbijt, een stevige lunch en een lichte avondmaaltijd op regelmatige tijden. Avondeten rond zes uur. Tarweproducten, gerst, basmatirijst, alle soorten bonen, groene- en velderwtjes, witvlees, koolsoorten, artisjokken, pompoen, komkommer, sla. Zachte kaassoorten, kwarkproducten, roomboter zonder zout. Appels, bessen, druiven, meloen, peren, pruimen. Kruidenthee, groentesappen, halfvolle en magere melk. Fructose, suikerrietproducten. Koudgeperste zonnebloem- en sesamolie. Niet te scherpe kruiden, dus bijvoorbeeld komijn, dille, koriander, saffraan en venkel.

Kapha, het structuurprincipe

Over de Kapha-constitutie wordt zeer lovend gesproken in de oude tekstboeken van Ayurveda. Een persoon gezegend met deze constitutie zal machtig zijn, uitzonderlijk knap, goed gebouwd, sterk, liefdevol, in staat vele vrouwen te bekoren, een groot nageslacht voortbrengen…. De lijst van positieve kenmerken is welhaast oneindig.

Kapha wordt gevormd door de elementen aarde en water en Kapha wordt door ons lichaam gebruikt voor allerlei opbouwende functies. De kenmerken van Kapha zijn: zwaar, langzaam, koud, glad, zacht, stabiel. Al deze positieve eigenschappen van Kapha, zorgen ervoor dat Kapha als lichaamssubstantie en energie zo wordt gewaardeerd.
Iemand met een Kapha-constitutie is stevig gebouwd en is rond gevormd. De gewrichten en botten zijn stevig en goed gevormd. De borstkas is groot en breed, net als de schouders. Beharing is uitbundig aanwezig en het hoofdhaar is dik en vettig. Grote ronde ogen met veel oogwit en omgeven door volle wimpers zijn een kenmerk voor Kapha. Het gebit is sterk, regelmatig en wit. De huid is blank, egaal van kleur en glad.
Kapha-mensen kunnen zowel goed tegen kou als tegen warmte. Hun eetlust is goed en de vertering regelmatig. Een maaltijd daarentegen kan zonder problemen overgeslagen worden. Een dag vasten op zijn tijd kan een goede maatregel zijn voor Kapha.
De seksuele lust van een Kapha is een rustige, gebalanceerde lust. De energiereserves voor de daad zijn groot en een Kapha kan vrijelijk genieten van seks.

Mentaal zijn Kapha’s gebalanceerde personen. Ze zijn vaak blij en gelukkig en het is moeilijk om de gemoedstoestand te verstoren. Ze zijn niet schrikachtig en hebben een diepe vaste slaap. Begrip en liefdesgevoelens zijn een bekend verschijnsel onder Kapha-personen. Het gevaar dreigt dat Kapha zorgt voor lethargie. Men kan patronen moeilijk veranderen en waar men gewend aan is zou men graag zo houden. Kapha is nou eenmaal niet veranderlijk. Een Kapha-persoon raakt niet makkelijk gestoord, maar als je iets snel gedaan wilt hebben moet je het niet aan een Kapha vragen. Zoals uit bovenstaande blijkt zorgt het hebben van veel Kapha voor veel voordelen. Ieder mens heeft wel wat Kapha in zijn systeem, maar prijs je gelukkig als je er veel van hebt!

Kapha's varen wel bij licht, droog, scherp, heet en bitter en wrang voedsel. Kapha’s doen er goed aan zich bij het ontbijt te beperken tot een glas vruchtensap op kamertemperatuur en een kop kruidenthee. Gebruik op vaste tijden de lunch en de avondmaaltijd. Maïs, basmatirijst, gerst en boekweitproducten. Witte bonen, kikkererwten, rode linzen en spliterwten. Witvlees, eieren. Ghee en magere yoghurt. bladgroenten broccoli, champignons, spinazie, spruitjes, koolsoorten, ui en pompoen. Appels, peren, pruimen, kersen en veenbessen. Zuivere honing. Koudgeperste zonnebloemolie en maïsolie. Knoflook, zwarte peper, gember en mosterd. Groentesappen, groene en zwarte thee. Wees zuinig met zoet en zout.