Ayurvedische massage

Warmte
Warmte is heerlijk. Maar wat is warmte? Het kan buiten warm zijn, maar je hebt het innerlijk koud.
Dus het is ook afhankelijk hoe je je voelt.
Kou van binnen kan komen door, bv; iets vervelends wat je mee hebt gemaakt, of je voelt je ongemakkelijk.
Warmte kan ook zijn omdat je in een prettige omgeving bent of met iemand van wie je houdt.
De zon is een belangrijke bron van warmte, we kunnen niet zonder. Qua natuur is de zon onontbeerlijk, mensen, dieren planten groente kunnen niet zonder zon groeien en bloeien.
Het vuur (tejas/agni) is nodig voor de spijsvertering, dus voor transformatie. Maar ook met bewerken van bv metaal etc. heb je vuur nodig.

sasayurKruidenolie, taila
De oliën worden op een speciale manier bereid. Het gebruik van kruidenolie combineert de geneeskrachtige werking van de medicinale kruiden met de heilzame effecten van een massage. De kruiden die in de olie verwerkt zijn, geven elke olie zijn specifieke werking.
Dus afhankelijk van de klachten, wordt een specifieke olie voor de massage gebruikt. Dit brengt de verhoogde dosha’s weer in balans, versterken de regeneratie van de lichaamsweefsels en stimuleert de huidfuncties en het immuunsysteem.

Massage
Elk seizoen heeft zijn kwaliteiten en heeft eigen cyclus in de natuur. De mens wordt uitgenodigd om zich te beschermen, te genieten, te voeden al naar gelang de kwaliteiten van het jaargetij. De overgang van het ene, naar het andere seizoen is een mooi moment om te zien, wat er voor veranderingen volgen en waar wij ons weer moeten aanpassen. Een massage is ook en juist nuttig bij een dergelijke overgang.
Het is essentieel om het lichaam van schadelijke stoffen te ontdoen. Hier zijn de oliemassages heel geschikt voor, want zowel de kruiden als de massage stimuleren de doorbloeding en de uitscheiding, zodat de toxinen via de huid en uitscheidingsorganen het lichaam kunnen verlaten.

Spier- en gewrichtsaandoeningen
Een belangrijk deel van klachten wordt gevormd door aandoeningen aan spieren en gewrichten.
De verschillende vormen van deze aandoeningen onderscheiden zich op grond van dosha verstoringen.
Vata klachten; ochtendstijfheid, pijn door beweging, gevoelig gewrichten, instabiliteit tijdens staan en lopen.
Pitta klachten; zwelling van zachte weefsels, vochtophoping.
Kapha klachten; zwelling door kapsel- of botvergroting (botaanwas), deformatie (misvorming lichaamsdeel). 

Marma punten
Marmas vormen een geheel van knooppunten in het uitgebreide systeem van nadis, (kanalen), die het menselijk lichaam doorstromen. Dit is een uiterst verfijnd netwerk, waar de marmapunten op die plaatsen zijn, waar de nadis dicht aan de oppervlakte komen. De nadis vervoeren de subtiele levensenergie. Marma punten vallen soms samen met de meridianen en meestal niet. Behandeling van de marmas kan de stroom van energie stimuleren en blokkades in deze stroom opheffen.
In de klassieke Ayurvedische literatuur worden 107 marmas onderscheiden.

Het is aan te raden de olie zo lang mogelijk in te laten trekken, na de massage. En kleding mee te nemen, waarbij het niet erg is, met olie in aanraking te komen.